Sök:

Sökresultat:

719 Uppsatser om Statistisk processtyrning - Sida 1 av 48

Kvalitetsteknisk analys av produktionslinje: totalkvalitet och statistisk processtyrning vid Plannja AB

Plannja AB producerar plan och profilerad byggplåt. En stor del av all plåt målas i en målningslinje i Luleå. Plannja AB har identifierat stora kvalitetsbristkostnader i denna process. Problem uppkommer när ett stort tak eller vägg uppvisar rutmönster istället för enhetlig kulör. Examensarbetet är utformat som en kvalitetsteknisk analys av målningslinjen med fokus på kvalitetstekniska möjligheter.

Implementering av statistisk processtyrning på en serviceavdelning.

På senare tid har företag i allt större utsträckning börjat mäta processprestationer istället för att enbart styras efter ekonomiska termer. Att lägga resurser på ständiga förbättringar istället för ?brandsläckning? har samtidigt blivit mer vanligt. Siemens Industrial Turbomachinery AB (SIT AB) i Finspång har arbetat med förbättrings¬konceptet Sex Sigma en längre tid och har som ett led i detta kommit långt i arbetet med processorientering. På serviceavdelningen har man börjat intressera sig för Statistisk processtyrning (SPS) som ett sätt att koppla ihop processernas prestation med förbättringsarbetet.

Ständiga förbättringar: utvärdering av rutin för
avvikelsehantering och genomförande av förbättringsprojekt
med tillämpning av statistisk processtyrning

Detta examensarbete är utfört vid Indexator AB som bland annat tillverkar lågvarvande vingmotorer för runtomsvängande hantering av gods. Bakgrunden till examensarbetet är att företaget sett en ökande trend i andelen kassationer. Syftet med examensarbetet är att undersöka om rutinen för hantering av avvikelser uppfyller grunderna för ständiga förbättringar och om hantering och uppföljning av avvikelser sker på ett effektivt och systematiskt sätt. Målet är att ge förbättringsförslag som förbättrar rutinen. Examensarbetet syftar också till att identifiera och genomföra ett förbättringsprojekt med tillämpning av Statistisk processtyrning.

Statistisk processtyrning och relaterad problematik: en fallstudie enligt DMAIC vid Assa AB

det finns ett uttryck som lyder ?Att vinna eller försvinna?. I dagens samhälle har detta blivit allt mer påtagligt. Att vara näst bäst duger inte längre. Att låta produkter nå ut på marknaden som inte är korrekta utan orsakar missnöje hos kund är inte acceptabelt.

Statistisk processtyrning och mineralanalyser: En fallstudie vid LKAB:s kulsinterverk

LKAB är en gruvkoncern som bland annat driver en järnmalmsgruva samt malmförädling i Kiruna. Huvudprodukten i Kiruna är järnmalmspellets, finmald järnmalm och tillsatsmedel som sintrats ihop. I anrikningsprocesserna separeras malmen från föroreningar. Den renade och finmalda malmen blandas sedan med tillsatsmedel, rullas till kulor och sintras ihop. Rätt blandning av malm och tillsatsmedel är viktig för kvaliteten.För att säkerställa kvalitet på produkten används flera kvalitetsparametrar, en av dessa är produktens kemiska sammansättning.

Statistisk processtyrning: ny utformning av den mättekniska produktionsberedningsprocessen vid Scania CV AB

Syfte: Detta arbete ämnar skapa förutsättningar för transmissionsavdelningen (DG) och Scania CV AB i stort att förbättra sin konkurrenssituation genom att introducera ett standardiserat arbetssätt för variationsreducering och korrekt tillämpning av koncept inom Statistisk processtyrning. Dessutom är förhoppningen att arbetet bidrar till en ökad förståelse för hur andra företag som befinner sig i liknande situationer, kan angripa problemet med oönskad variation. Metod: Ett teoretiskt ramverk kallat MEST-modellen angav ett antal komponenter som är vitala för en framgångsrik implementering av Statistisk processtyrning. De framtagna arbetssätten för dessa komponenter är främst en kombination av Scanias tidigare arbetssätt, SKF: s koncernsvida arbetssätt och en litteraturstudie, som sedan påverkats av interna och externa krav gällande deras utförande. Resultat: Den slutliga produkten av detta arbete är en sekventiell modell, som behandlar mätningars kvalitet, statistiska grundantaganden, föreslår lämpliga styrstrategier samt hur verifiering av denna styrstrategi skall gå till.

Omarbetningar i måleriet: En studie av defekter i måleriet hos en fönstertillverkare

I detta arbete har jag undersökt de olika felorsakerna som kan uppkomma i ett måleri hos en fönstertillverkare, samt vad de kan tänkas bero på. Eftersom detta är ett stort problem hos företaget har jag gjort mitt bästa för att hitta förslag på förbättringar till några av felorsakerna. Jag har bland annat använt mig av Fiskbensdiagram, Paretodiagram och Försöksplanering. De olika felorsakerna som kan uppkomma har klassats diagram för att se hur stor inverkan de har. Det visade sig att de största felorsakerna uppkommer före måleriet, de två allra största är hyvelurslag och årsringsresning.

En arbetsmodell för off-line-analys av variation i processer baserad på statistisk processtyrning: En fallstudie vid Siemens Industrial Turbomachinery AB

Ständiga förbättringar är något som företag alltid måste jobba med för att kunna vara konkurrenskraftiga. En effektiv arbetsmetod vid förbättringsarbete i tillverkningsindustrin är Statistisk processtyrning. Arbetsmetoden används bland annat för att finna faktorer som orsakar urskiljbar variation i processer som därefter kan elimineras med hjälp av nya arbetsrutiner eller andra förbättringsåtgärder. Det finns idag många företag med moderna tillverkningsprocesser som utför kontinuerliga kvalitetskontroller men som inte tar vara på och analyserar data som samlas in vid dessa kvalitetskontroller. Dessa data kan med hjälp av Statistisk processtyrning användas för uppföljning och förbättring av de processer som kontrolleras.

Statistisk processtyrning vid korta serier: pilotprojekt vid
Volvo Wheel Loaders

Volvo Wheel Loaders är en av världens ledande tillverkare av hjullastare. Examensarbetet är utfört på huvudfabriken, som ligger i Arvika. Bakgrunden till projektet är att det finns en vilja från ledningen att införa Statistisk processtyrning (SPS) i produktionen. Viljan kommer av krav i kvalitetssystemet och att framtida investeringar i automatiserad häftsvetsning kommer att kräva större precision i produktionen. Examensarbetets syfte var att inleda och underlätta ett införande av SPS.

Kommunikation av managementinnovationer i årsredovisningar -Är mode en drivkraft?

Bakgrundochproblem:Spridningenavmanagementinnovationerharstuderatsflitigtbådefrånettutbuds-­?ochefterfrågeperspektiv.Undersökningarharvisatattdessainnovationerärmodesubjektochharenklockformadlivscykel.Enanledningtillattföretagadopterarpopulärainnovationerärviljanattframståsomlegitimaförsinaintressenter.Studienshypotesärattkommunikationenavmanagementkonceptfrånföretagenssidadåbordeuppvisaettliknandemodemönster.Undersökningfokuserarpåkommunikationgenomkanalenårsredovisningar.Deinnovationer/konceptsombehandlasistudienär:?Lean?,?BalancedScorecard?,?Processtyrning?och?IntellektuelltKapital?Syfte:Syftetäratttaredapåhuruvidateorierommanagementinnovationersommodenkanförklaravariationikommunikationeniårsredovisningar.Metod:Studienundersökerkommunikationavfyravälkändamanagementkonceptiårsredovisningarfrån20svenskabörsbolagunderenperiodpå15år(1997-­?2011).Dettagörsgenominnehållsanalysmedettantaldefinieradeetikett-­?ochsökord.Resultatochslutsatser:Resultatetvisarattsamtligakonceptkommuniceradesunderdenstuderadeperioden.Dettatyderpåattårsredovisningarivissutsträckninganvändsförattkommuniceraanvändandetavmanagementkoncept.GenomdeundersöktaårsredovisningarnavisardenkoncentrationavförekomstenavLeanochIntellektuelltKapitalpåenmöjligmodekomponentikommunikationen.Förslagtillvidareforskning:Undersökakommunikationenavmanagementkoncepthoskändaadoptörerförattfåredapåhuradoptionochkommunikationsammanfaller..

Industrin och SPS : Möjligheter utifrån människa, teknik och organisation

Detta examensarbete utförs i samarbete med företaget Järn AB, vilket är ett svenskt företag med gjuteri, pulvermetallurgi samt bearbetningsverksamhet. Produkterna är av varierande typ, storlek och volym, avsedd för ett brett kundsegment däribland fordonsindustrin samt maskintillverkare. Företaget har mer än 500 anställda och namnet Järn AB är fiktivt.Syftet med arbetet är att föreslå ett angreppssätt för hur Järn AB kan gå vidare med Statistisk processtyrning (SPS). Detta angreppssätt ska baseras på erfarenheter från fordonsindustrin samt litteraturstudier. Studien kommer grunda sig utifrån perspektiven människa, teknik och organisation.

Tillämpning av processtyrning inom en ideell elitidrottsförening

Elitidrottsföreningarna i Sverige blir allt större och många av dessa omsätter mångmiljonbelopp, vilket ställer krav på bättre styrning inom föreningarna. De flesta elitidrottsföreningar är ideella och många upplever att det är svårt att styra ideella organisationer. En modell för styrning som tillämpats flitigt, främst inom den tillverkande industrin, är processtyrning. Processtyrning syftar till att uppnå högre kundvärde i det som verksamheten producerar genom effektivare resursanvändning. Hur processtyrning tillämpas inom ideella föreningar i Sverige är relativt outforskat.

Tillämpning av processtyrning inom en ideell elitidrottsförening

Elitidrottsföreningarna i Sverige blir allt större och många av dessa omsätter mångmiljonbelopp, vilket ställer krav på bättre styrning inom föreningarna. De flesta elitidrottsföreningar är ideella och många upplever att det är svårt att styra ideella organisationer. En modell för styrning som tillämpats flitigt, främst inom den tillverkande industrin, är processtyrning. Processtyrning syftar till att uppnå högre kundvärde i det som verksamheten producerar genom effektivare resursanvändning. Hur processtyrning tillämpas inom ideella föreningar i Sverige är relativt outforskat.

Kreativitet och processtyrning : En studie om processtyrning som förändringsfaktor för individens kreativitet

Systemutveckling påverkas till viss del av olika former av processtyrning. Det kan handla om rena systemutvecklingsmetoder men kan även innefatta mer subtila former av styrningar som till exempel tidspress, ekonomiska styrningar och styrningar i termer av tekniska verktyg. Styrande faktorer som nämns ovan påverkar individens förutsättningar för att verka kreativt i sitt arbete och olika typer av styrande faktorer påverkar individens kreativitet på olika sätt. De mer individnära processtyrningarna som främst påverkar individens arbetsglädje och motiva-tion vilket i sin tur påverkar kreativiteten går att sätta i en kategori. Dessutom existerar en annan kategori som innefattar de styrningar som i större utsträckning rör verksamhetens hel-het och är något svårare att påverka.

Metoder för utformning av informationssystem, samt rekommendationer till processtyrningssystem

Informationssystem utgör en allt viktigare del av förbättringsarbetet i organisationer. Av den anledningen bidrar ett företags förmåga att sammanställa och hantera sina informationsflöden till allt större konkurrensfördelar, vilket i sin tur uppmärksammat behovet av informationssystem som motsvarar intressenternas önskemål. Ett informationssystem som inte motsvarar organisationens behov bidrar således till kvalitetsbristkostnader i verksamheten. Merparten av de befintliga behovsinsamlingsmetoderna förutsätter att intressenterna till ett informationssystem är uppenbara, något som är ett felaktigt antagande. Av den anledningen är det svårt för verksamheter att utan tidigare erfarenheter av liknande arbetssätt genomföra en väl genomarbetad behovsinsamling.

1 Nästa sida ->